1 -کتابخانه مرکزی کلگری، کانادا :
این کتابخانه با وسعت 22,300 مترمربع، واقع در شهر کلگری کشور کانادا، در یک منطقه در حال توسعه فرهنگی قرار گرفته است.این کتابخانه مرکزی جدید، که در آبان سال 1397 به روی عموم گشوده شد، در یک وضعیت درهم تنیده شهری واقع شده که یک خط ترانزیت ریلی از داخل زمین پروژه عبور می کند. برای پاسخگویی به وضعیت موجود، ورودی اصلی ساختمان را بالاتر از سطح زمین و بر روی تونل قطار طراحی کرده اند. نمای ساختمان پویا و دارای سه لایه صیقلی است که طرح آن ترکیبی از شکل های هندسی شش ضلعی می باشد. این نما در راستای هدف اصلی کتابخانه یعنی دعوت کردن تمامی بازدیدکنندگان است.
طبق طرح ریزی کتابخانه، طبقات پایین تر برای فعالیت های عمومی پر جنب و جوش در نظر گرفته شده اند و به تدریج با افزایش طبقات، فضاها ساکت تر و مناسب مطالعه می شوند. در طبقه هم سطح با خیابان، مجموعه ای از اتاق های چند منظوره در حاشیه ساختمان قرار گرفته اند که پیوند و اتصال میان فضای بیرون و داخل را افزایش می دهند. در طبقه همکف، کتابخانه ای برای کودکان تعبیه شده است که دارای خانه های بازی است که در آن ها فضایی برای کارهای هنری و فعالیت های مبتنی بر طراحی، برنامه های سوادآموزی اولیه و تجربه بازی در فضای کاملا بسته فراهم شده است . در بالاترین طبقه کتابخانه، "سالن مطالعه اصلی" همچون جعبه جواهری در دل کتابخانه قرار گرفته است.
2- کتابخانه شهر اشتوتگارت آلمان:
کتابخانه شهر اشتوتگارت آلمان (Stuttgart City Library) یکی از خاصترین و بینظیرترین کتابخانههای ساخته شده در جهان است که با وجود معماری جذابی که دارد توجه همگان را به سوی خویش جلب کرده است. این کتابخانه با وجود این که از نمای بیرونی به شکل یک مکعب ساده به نظر میرسد اما در داخل آن دارای پیچیدگیهایی است که جستجو در بین کتابها را برای کاربران لذت بخش تر میکند .
طراحی قسمت داخلی یا قلب کتابخانه دارای معماری باستانی ancient pantheon است و با شکل ظاهری آن کاملاً متفاوت میباشد. مراجعه کنندگان بعد از این که از ورودی پر نور ساختمان عبور میکنند میتوانند وارد قسمت اصلی کتابخانه که در بالای این ورودی قرار دارد شوند.
این کتابخانه در پنج طبقه طراحی و ساخته شده است و برای فضای درونی آن راهروهای مارپیچی در نظر گرفته شده که با طراحی مربع شکل کتابخانه کاملاً هماهنگ است. این فضای خاص و منحصر به فرد جلوه جدیدی را از یک فضای فرهنگی به معرض نمایش میگذارد و سبب میشود مراجعه کنندگان هنگام جستجو در بین کتابهای مختلف شوق و هیجان بیشتری داشته باشند.
در کتابخانه شهر اشتوتگارت آلمان محلی برای مطالعه کودکان در نظر گرفته شده که دارای طراحی متفاوت است و برای هیجان زده کردن کودکان از رنگهای متنوع در این مکان استفاده شده است. این رنگها تنها در طراحی دکوراسیون داخلی کتابخانه مشاهده میشوند و درون کتابخانه نیز همانند بیرون آن با رنگهای خنثی طراحی شده است.
از دیگر ویژگیهای متمایز کتابخانه شهر اشتوتگارت آلمان میتوان به این نکته اشاره کرد که عضویت برای افراد زیر 18 سال و کودکان رایگان میباشد و این امر سبب میشود که کودکان و نوجوانان علاقه بیشتری به کتاب خواندن پیدا کنند.
3-کتابخانه مرکزی هلسینکی :
نام این کتابخانه «اودی» به معنای غزل ا ست! این کتابخانه قرار نیست مثل سایر کتابخانه مکانی نمور و تاریک و پر از قفسه های کتاب باشد این کتابخانه فضایی سایبری و مبتنی بر اینترنت است که مجهز به قفسه های کتاب است و روشی جدید و جذاب برای لذت بردن از کتاب خوانی را به کتاب دوستان ارائه می کند. هدف اصلی کتابخانه جدید هلسینکی هم همین است: ایجاد پلی بین گذشته و آینده !
برخلاف تصوری که از کتابخانه های سنتی داریم کتابخانه اودی قرار نیست محلی ساکت و به دور از سر و صدا باشد. اتفاقا برعکس این مکان به محل اجتماع و گردهمایی های مردم شهر تبدیل خواهد شد! جالب است بدانید که قبل از شروع پروژه در مورد تسهیلات مورد نظر از مردم نظرسنجی شد. پس از جمع آوری نظرات مردم قرار بر این شد که کتابخانه جدید هلسینکی دارای کافه، رستوران، تراسی بزرگ با چشم انداز شهر، سینما، استودیو ضبط موسیقی و اتاق پرینت سه بعدی باشد.
کتابخانه جدید هلسینکی سه طبقه خواهد داشت و محوطه ای عمومی هم بخش داخلی و خارجی ساختمان را به هم متصل می کند. از این سه طبقه، تنها بالاترین طبقه به شکل کتابخانه سنتی و تصویری که از یک کتابخانه داریم خواهد بود. از این طبقه چشم انداز بی نظیری به محوطه پارک اطراف و همین طور دورنمای شهر خواهید داشت. طبقه اول محل فعالیت های اجتماعی و بحث و گفتگوست، طبقه دوم مکانی بسیار آرام برای لذت بردن از سکوت است و در طبقه سوم هم قفسه های کتاب قرار دارند و کتابخانه اصلی در آن جا قرار دارد. با توجه به نقش مهم کتابخانه در فرهنگ فنلاندی تصمیم گرفته شد این مکان به فضایی عمومی برای گردهمایی مردم تبدیل شود.
4-کتابخانه تیانجین بینهای:
این کتابخانه یکی از جالب ترین و زیباترین کتابخانه های دنیا بشمار می رود.
شرکت هلندی "MVRDV" با موفقیت طرح جدیدی را برای احداث این کتابخانه در چین ایجاد کرد و زمینه ساز تحولی نوین در دنیای کتابخانه ها شد .
فضای تمام سفید رنگ کتابخانه ی تیانجین بینهای تداعی گر کلیساهای جامع اروپایی می باشد. این کتابخانه در 6 طبقه و با مساحتی بیش از 34 هزار متر (366 هزار فوت مربع) و دارای ظرفیت بیش از 1.2 میلیون کتاب می باشد .
دکوراسیون داخلی کتابخانه ی تیانجین بینهای متشکل از ردیف هایی موج مانند است که به بازدیدکنندگان این امکان را می دهد در میان قفسه های متعدد کتاب ها به آسانی قدم بزنند .
با این وجود، انرژی موجود در این کتابخانه ناشی از تعداد بالای کتاب ها و یا طراحی متفاوت قفسه های آن نمی باشد، بلکه این انرژی نشاءت گرفته از جسم کروی شکل سفید رنگیست که در وسط ساختمان قرار دارد
طبقات پایین دارای امکاناتی از قبیل زمین بازی کودکان، اتاق مطالعه و سالن استراحت می باشند. طبقات بالایی نیز مجهز به امکاناتی از قبیل دفاتر کار، کامپیوتر، تجهیزات صوتی و اتاق جلسه هستند .
هدف از احداث این کتابخانه بدل ساختن تیانجین به قطب فرهنگی است. کتابخانه ی تیانجین بینهای تنها منزلگاه کتاب ها نیست، بلکه همچنین بازدیدکنندگان را به پارکی که در آن نزدیکی قرار دارد متصل می سازد.
5-کتابخانه اسکندریه :
كتابخانه معروف اسکندریه در ماه اكتبر سال ۲۰۰۲ افتتاح شد. در ابتدا قرار بر این بود تا این کتابخانه به یکی از مراکز تبادل اطلاعات در دنیا و بهویژه در جهان اسلام تبدیل شود. ولی در حال حاضر، این کتابخانه علاوه بر نهادی علمى و آموزشى، یكى از دیدنی های توریستی مصر محسوب میشود و میكوشد كه یاد كتابخانه اسطورهاى اسكندریه را در مصر باستان زنده كند .
معمار این کتابخانه ارزشمند از معماران اتریشی است. فرآیند ساخت این پروژه ۴ سال (۱۹۹۸-۲۰۰۲) به طول انجامید و کتابخانه آن نیز با کمک سازمان ملل و چند کشور راهاندازی شد.
معمارى شگفتانگیز كتابخانه جدید اسكندریه كه به یک صفحه شیبدار نقرهاى شباهت دارد، در ساحل زیبای مدیترانه میدرخشد .
این مجموعه بیش از ۸۰۰,۰۰۰ بازدیدکننده در سال دارد و بهعنوان نماد اسکندریه، عامل موثری در جذب توریست و رونق صنعت گردشگری مصر مبدل شده است .